„Vede nebo nevede, to je oč tu běží."

16.02.2024


Přesně tu samou otázku si položili žáci fyzikálního kroužku na prvním setkání, které se uskutečnilo v pátek 16. února na ZŠ Jirkov Budovatelů 1563. Ve školních kuchyňkách se pokusili "uvařit" elektricky vodivé těsto. K tomu potřebovali jen trochu mouky, dostatečné množství soli, vodu, ocet a olej. V kastrůlku postupně všechny ingredience podle návodu smíchali a po důkladném prohnětení vzniklého těsta ještě přidali trošku kakaa pro barvu a vůni. Po vychladnutí zapojovali těsto do elektrického obvodu spolu s dalšími vodivými prvky – kovovými vodiči, LEDkami (svítivé diody) a zdrojem stejnosměrného napětí. Na přiložených fotografiích se můžete přesvědčit, jak se našim malým fyzikům dařilo. Tedy, jestli vytvořené těsto vedlo nebo nevedlo elektrický proud.

Už teď se všichni těší na další setkání, na kterém si připraví "nenewtonovskou" kapalinu a vyrobí zmrzlinu bez použití mrazáku.

Jitka Deutscherová – vyučující fyziky

Potřeby na výrobu vodivého těsta:

230 ml vody, 160 g mouky, 160 g soli, 2 plné lžíce octa, 1 polévková lžíce rostlinného oleje, potravinářská barva, malý hrnec, vařečka, polévková lžíce, prkénko, vařič

Postup:

Vodu a sůl dáme do hrnce, uvedeme do varu a vaříme, až se většina soli rozpustí. Ztlumíme vařič a přidáme ostatní přísady, nepřetržitě mícháme, až se vytvoří "bakule". Hrnec sundáme z vařiče, těsto dáme na prkénko poprášeného moukou, a ještě ho hněteme, až se vytvoří těsto požadované hustoty. Můžeme přidat i barvu.

Těsto uchováváme ve vzduchotěsné dóze nebo plastovém sáčku. V plastovém sáčku se však kondenzuje voda. Pak stačí těsto po vyjmutí ze sáčku prohníst a bude jako "nové". Těsto vydrží i několik týdnů.